Nazare – Coimbra
Door: Carel
Blijf op de hoogte en volg Carel
08 Juni 2012 | Portugal, Coimbrã
Vandaag stond een druk programma op het menu.
Rond half tien vertrokken wij richting Fatima, maar eerst zijn wij bij Batalha gestopt om het gigantische klooster aldaar te bewonderen. Het Convento de Santa Maria da Vitoria, ook wel het Convento de Batalha genoemd.
Dit Gotische klooster uit de 14e en 15e eeuw is een meesterwerk van de Manuelstijl. Het klooster is gebouwd na een belofte van de koning aan de vooravond van een belangrijke veldslag.
Het was een prachtige wandeling rondom dit meesterwerk en ook nog een enkele blik vanbinnen.
Hierna gingen we naar Fatima, een belangrijke bedevaartplaats. Deze plaats wordt ook wel het altaar van de wereld genoemd. Hier is Maria in 1917 op de 13e van de maanden mei tot oktober verschenen aan drie herderskinderen.
De laatste verschijning was op 13 oktober 1917 ten aanschouwen van de drie kinderen en 70.000 pelgrims, die zagen dat de regen plotseling ophield en de zon als een vuurbal in de lucht doordraaide. De boodschap van Fatima is een oproep tot gebed en boete. De bischop van Leiria erkende het wonder in 1930. Op de plaats van de verschijning is een “verschijningskapel” opgericht.
De processies op 13 mei en 13 oktober trekken veel pelgrims. Te voet begeeft men zich dan naar Fatima.
Maar niet alleen op deze data, onderweg zagen wij ook honderden wandelaars die richting opgaan. Vele kilometers van Fatima nog verwijdert en levensgevaarlijk langs de snelwegen lopen.
Het was een geweldige ervaring voor iedereen die hier een bezoek heeft gebracht. Hierna zijn we via Ourem en Leiria naar de camping in Coimbra gereden en smaakte de aperitiefjes ons goed.
Morgen staat een rondleiding door Coimbra op het programma.